Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα ζώα

Δηµιουργείται οργανωµένο σύστηµα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων σε κάθε δήµο και θεσπίζονται αυστηρές τιµωρίες για όσους τα κακοποιούν
Τέλος στην εκµετάλλευση και την κακοποίηση αδέσποτων αλλά και κατοικίδιωνζώων επιχειρείνα βάλειτο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Σύµφωνα µε πληροφορίες οι αρµόδιες υπηρεσίες καταλήγουν σε µία δέσµη µέτρων γιατην προστασία των ζώων, πουµεταξύ άλλων αναµένεταινα περιλαµβάνει τη δηµιουργία ∆ιαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήµανσης και καταγραφής των κατοικίδιων αλλά και των ιδιοκτητών τους, ενώ προβλέπεται να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήµανση των ζώων, τόσο των αδέσποτων που θα περισυλλέγονται όσο και των κατοικιδίων από τους ιδιοκτήτες τους.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ. Από την πλευρά τους, τα µέλη των ζωοφιλικών οργανώσεων περιµένουν τηνεπίσηµη ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εκτιµούν ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αλλά περιµένουν την εφαρµογή τους στην πράξη. «Και µόνο ότι όπως φαίνεται, έχει αρχίσει η συζήτηση είναι ένα καλό πρώτο βήµα. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν ήδη νόµοι που δεν ακολουθούνται, θα πρέπει να δούµε αυτά που θα αποφασιστούν, να εφαρµόζονται κιόλας», λέει η ζωόφιλη -ακτιβίστρια για την προστασία τωνζώων Χριστιάνα Μπεργκ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου και της αρµόδιας υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη είναι και η δηµιουργία ενός οργανωµένου συστήµατος περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήµο, σε συνεργασία όµως µε ζωοφιλικές ενώσεις και σωµατεία, οι οποίες και θα συµµετέχουν ενεργητικά σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων. Αλλωστε, µέχρι σήµερα, οι ζωοφιλικές ενώσεις έχουν αποδείξει στην πράξη ότι οι παρεµβάσεις τους είναι σωτήριες.

Το τελευταίοδιάστηµα, µάλιστα, όπως επισηµαίνουν οι οργανώσεις
Υποχρεωτική προβλέπεται να είναι η καταγραφή και των κατοικιδίων στη νέα βάση δεδοµένων
το πρόβληµα των εγκαταλελειµµένων ζώων έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο. Αυτό αποδεικνύεται και από τις προσπάθειες που γίνονται – κυρίως µέσω του ∆ιαδικτύου και µε αγγελίες που ανεβάζουν σε ζωοφιλικά σάιτ εθελοντές και µέλη των οργανώσεων που βρίσκουν τα ζώα. Εξίσου πολλά είναι και τα κρούσµατα κακοποίησης: πριν από µερικές µέρες,ασυνείδητοι στην περιοχή της Πάτρας, αφού ακρωτηρίασαν δύο κουτάβια, τα πέταξαν στον δρόµο, µε αποτέλεσµα το ένα να χάσει τη ζωή του. Λίγες µέρες νωρίτερα, άγνωστοι κρέµασαν σκύλο από γέφυρα στη Μεσσηνία. Και δεν είναι τα µοναδικά περιστατικά κακοποίησης ζώων που είδαν το φως της δηµοσιότητας το τελευταίο διάστηµα.

Επίσηµα στοιχεία για τον αριθµό των αδέσποτων στη χώρα µας δεν υπάρχουν, ωστόσο υπολογίζεται πως φτάνουν το 1,5εκατοµµύριο. Οσο γι’ αυτά που κυκλοφορούν στους δρόµους της Αττικής, εκτιµάται πως ξεπερνούν τις 220.000.

Τα ζητήµατα της εγκατάλειψης και κακοποίησης των αδέσποτων και των κατοικίδιων είναιπροτεραιότητα για τη Συντονιστική 110 Ζωοφιλικών Σωµατείων. «Για µας είναι βασικό µέληµα η καταγραφή και η σήµανση των ζώων, η οποία θα πρέπει να γίνεται σωστά και ελεγχόµενα. Και απ’ ό,τι φαίνεται και το υπουργείο κινείται στηνίδια κατεύθυνση. Το µόνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι το όργανο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την πρακτική εφαρµογή», επισηµαίνει η Ελένη Γερνά, µέλος του εννιαµελούς ∆ιοικητικού Οργάνου της Συντονιστικής. ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ». Η παιδεία είναι, σύµφωνα µε τις ζωοφιλικές οργανώσεις και τους κτηνιάτρους, πάντως, το «κλειδί» για να µειωθούν και να αποφευχθούν τα περιστατικά κακοποίησης αλλά και εγκατάλειψης των ζώων. «Ο Ελληνας θα πρέπει να µάθει από µικρή ηλικία να αγαπά τα ζώα, κι αν όχι να τα αγαπά, τουλάχιστον να µην τα πειράζει. Και γιατί όχι η ζωοφιλική παιδεία να µην ενταχθεί ως µάθηµα στα σχολεία. Ετσι, πριν µία οικογένεια πάρει σπίτι της ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από µία τέτοια πράξη. ∆εν παίρνουν ένα παιχνίδι, αλλά µία ψυχή που έχει ανάγκες», δηλώνει η κ. Μπεργκ. 160.000

είναι οι καταχωρίσεις δεσποζόµενων ζώων στην τράπεζα ∆εδοµένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου 250
είναι κατά µέσο όρο οι υιοθεσίες ζώων που πραγµατοποιούν ετησίως οι ζωοφιλικές οργανώσεις 25 - 50
ευρώ είναι το κόστος ηλεκτρονικής σήµανσης ζώων σε κτηνιάτρους

 Πηγή: TA NEA On-line - Ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα ζώα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου