Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Με βούλα Μεντβέντεφ οι Ρώσοι δεν θα ξαναλλάξουν την ώρα...

Την απόφαση να μην αλλάξουν ξανά ώρα και να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή διαμήνυσαν οι Ρώσοι οι οποίοι θεωρούν ότι το μόνο που δημιουργείται με την πρακτική αυτή είναι άγχος αλλά και άλλες συνέπειες στην υγεία λόγω της απότομης αλλαγής των ανθρώπινων βιορυθμών. Ταυτόχρονα, η διαδικασία αλλαγής της ώρας που ξεκίνησε χρόνια πριν φαίνεται να δημιουργεί αντιδράσεις σε μέρος του επιστημονικού και ιατρικού κόσμου.
Η πρωτοβουλία για το μέτρο αυτό ανήκει στο Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ, ο οποίος διατύπωσε για πρώτη φορά την ιδέα του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, την κοινή συνεδρίαση της Άνω και Κάτω ρωσικής Βουλής. Όπως τόνισε ο ίδιος, "Όντως συνηθίσαμε κάθε άνοιξη και φθινόπωρο να μετακινούμε τους δείκτες των ρολογιών και όλοι από συνήθεια να βρίζουμε, γιατί παραβιάζεται πραγματικά ο ανθρώπινος βιορυθμός, όλα αυτά εκνευρίζουν, όλοι είτε αποκοιμιούνται, είτε ξυπνούν νωρίς και δεν ξέρουν τι να κάνουν επί μία ολόκληρη ώρα, για να μην αναφέρω τις δυστυχείς αγελάδες και τα άλλα ζώα, τα οποία δεν κατανοούν την αλλαγή της ώρας και γιατί έρχονται σε άλλη ώρα να τα αρμέξουν".
Η προεδρική αυτή απόφαση υποστηρίχθηκε ένθερμα από Ρώσους πολιτικούς οι οποίοι θεωρούν πώς η εποχιακή αλλαγή της ώρας επέφερε βλάβες στην υγεία των πολιτών, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι το όφελος από την οικονομία σε ηλεκτρική ενέργεια.
Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας αυξάνονται κατά 12 % οι κλήσεις στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών, οι αυτοκτονίες κατά 66 %, ο αριθμός των ατυχημάτων κατά 29% και η θνησιμότητα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 75 %, όπως μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραφιλολογία που επικρατεί για το συγκεκριμένο θέμα οργιάζει. Μάλιστα, γιατροί και επιστήμονες εμφανίζονται αρνητικοί για οποιεσδήποτε συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.
H αποφασισμένη μη αλλαγή ώρας θα “προσφέρει” στη Ρωσία 8 % ή 57 λεπτά περισσότερο ηλιακό φως και θα μειώσει το στρες για τον πληθυσμό, άρα και την τάση για ατυχήματα και ασθένειες σύμφωνα με ειδικούς.
Γιατί αλλάζουμε την ώρα;
Η αλλαγή της ώρας για πολλούς σηματοδοτεί την επίσημη αρχή της καλοκαιρίας αφού η μέρα διαρκεί μία ώρα περισσότερο! Όμως κάτι που δε γνωρίζουμε είναι το γιατί 2 φορές το χρόνο γυρίζουμε τα ρολόγια μας κατά μία ώρα μπροστά την άνοιξη και πίσω το φθινόπωρο.
Η ιδέα της αλλαγής της ώρας διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1784 από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο. Ο ίδιος είχε παρατηρήσει πώς μια τέτοια αλλαγή θα βοηθούσε στο να υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο φυσικό φως κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
Η ιδέα αυτή εφαρμόστηκε τον 20ο αιώνα όταν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν χρειάστηκε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι για να δοθούν στην διεξαγωγή του πολέμου. Με το τέλος του πολέμου σταμάτησε και η αλλαγή της ώρας για να ξαναεμφανιστεί στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο για τους ίδιους λόγους.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κίνηση αυτή σημαίνει ότι θα έχει περισσότερο φως την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι σηκώνονται από το κρεβάτι για να ξεκινήσουν τη μέρα τους αλλά «κλέβει» από το απόγευμα μία ώρα φωτός ημέρας. Με αποτέλεσμα, η ενέργεια που χρειάζεται για να φωτίσουμε τη σκοτεινιά και τα όρια που εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε δραστηριότητες άθλησης στο ύπαιθρο, να βλάπτουν την υγεία μας και το περιβάλλον. Η διατήρηση μίας επιπλέον ώρας με φως ημέρας το απόγευμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων βιταμίνης D και να ενθαρρύνει τον κόσμο να ασκείται περισσότερο.
Στην Ελλάδα η χειμερινή ώρα άλλαζε τον Σεπτέμβριο μέχρι το 1996. Το 1997, οι Βρυξέλλες έδωσαν κοινοτική οδηγία στην οποία οριζόταν ότι η χειμερινή ώρα θα ίσχυε από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου ενώ η θερινή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου