Στον καιρό του μνημονίου και της κρίσης οι πολιτικοί εγκαταλείπουν παραδοσιακά στέκια. Συχνάζουν όλο και λιγότερο σε εστιατόρια και καφέ του κέντρου της Αθήνας, των οποίων κάποτε υπήρξαν φανατικοί θαμώνες. Κάνουν άλλες επιλογές, πιο «διακριτικές», καλύτερα στο σπίτι τους. Πιο ήσυχα. Χωρίς τον φόβο αποδοκιμασιών, προπηλακισμών και φραστικών επιθέσεων. Η εποχή μας άλλωστε δεν προσφέρεται για δημόσιες εμφανίσεις και χαιρετούρες.
Στο Κολωνάκι, το «κάστρο» της ελληνικής πολιτικής «ελίτ», τα μαγαζιά που κάποτε τους φιλοξενούσαν σχεδόν καθημερινά, σήμερα αναπολούν τις εποχές της ησυχίας και της ευμάρειας. Η επίθεση εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη, τον περασμένο Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, οι αποδοκιμασίες στη Βαλαωρίτου, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από σπίτια πολιτικών, η φραστική επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα ο Χρ. Πρωτόπαπας έξω από το εστιατόριο «17», όπως επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο κέντρο της Αθήνας από ομάδα αντιεξουσιαστών, είναι μερικά μόνο από τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους πολιτικούς κύκλους της Αθήνας. Πολλοί εκφράζουν την αγωνία τους για την απαξίωση της πολιτικής. Αλλοι αποφεύγουν να σχολιάσουν ή μιλούν για ομάδες ταραξιών. Οι περισσότεροι πάντως -και κυρίως οι πιο αναγνωρίσιμοι- αποφεύγουν πια τις πολλές εμφανίσεις σε χώρους και μαγαζιά, όπου κάποτε οι πολιτικές παρέες έγραφαν τη δική τους ιστορία.
«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει να αποδοκιμάζονται πολιτικοί έξω από το μαγαζί, κάτι που παλιότερα δεν συνέβαινε», μας λέει ο Θοδωρής Βασδέκης, γιος του ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ Jimmy's στην Βαλαωρίτου. «Πλέον έρχονται οι λιγότερο τηλεοπτικοί και αναγνωρίσιμοι. Κατά διαστήματα εμφανίζεται και κάποιος από τους πιο παλιούς και γνωστούς, αλλά όχι με την ίδια συχνότητα, όπως στο παρελθόν», θα συμπληρώσει ο ίδιος.Κάτι αντίστοιχο έχει διαπιστώσει και η Σοφία Πουλούδη, ιδιοκτήτρια της διάσημης Brasserie Valaoritou, που αποτελεί εδώ και 12 χρόνια ένα από τα πλέον διάσημα σημεία συνάντησης πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.
«Τον τελευταίο καιρό έχουν αραιώσει, δεν έρχονται με την ίδια συχνότητα όπως παλιά», παραδέχεται, αν και αποδίδει τις απουσίες των πολιτικών όχι στον... φόβο των Ιουδαίων, αλλά σε φόρτο εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι ένδοξες εποχές των προηγουμένων ετών φαντάζουν παρελθόν, συμφωνεί, προσθέτοντας πως η «κατρακύλα» ξεκίνησε από τα Δεκεμβριανά του 2008. «Πορείες, κρίση, απαγόρευση καπνίσματος», είναι η τριλογία της καταστροφής για τα μαγαζιά του κέντρου, υποστηρίζει η κ. Σοφία, που ανήκει σε μια οικογένεια με μακρά ιστορία στον χώρο της εστίασης.
Σε αυτό θα συμφωνήσουν πολλοί συνάδελφοί της. Οπως ο Φώτης Κρικζώνης, ιδιοκτήτης του διάσημου «17» στην οδό Λυκαβηττού. Κάποτε το εστιατόριό του ήταν καθημερινά μια «μικρή Βουλή», περιγράφει. Τώρα οι πολιτικοί έχουν εν πολλοίς εξαφανιστεί και οι συχνές φασαρίες στο κέντρο διαμορφώνουν μια άλλη πραγματικότητα.
Ομοίως και στο «18», λίγα στενά πιο μακριά. Εδώ κι έναν χρόνο οι εμφανίσεις πολιτικών είναι μάλλον σπάνιες. Οπως θα μας πει με ειλικρινή απορία και ο ιδιοκτήτης διάσημου μπαρ στην πλατεία Κολωνακίου: «Μα υπάρχουν πια στέκια πολιτικών;»...
ΣΤΟ «18»
Τακτικός θαμώνας ο Κ. Καραμανλής έως... το 2009
Τακτικός θαμώνας ο Κ. Καραμανλής έως... το 2009
Το «18» ήταν επί σειρά ετών το στέκι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Οπως και πολλών βουλευτών και υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο Θεσσαλός ιδιοκτήτης του, Γιάννης Παπαγιάννης (στη φωτογραφία), «έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί από γενέθλια και γιορτές στελεχών, που μέχρι πρόσφατα αποκαλούσαμε ''πρωτοκλασάτα''». Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ο Κ. Καραμανλής έχει να εμφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 2009, σχεδόν από τότε που ο Γ. Καρατζαφέρης τον κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής πως βρίσκεται στο συγκεκριμένο εστιατόριο-μπαρ εν ώρα συνεδρίασης του Κοινοβουλίου. Ο κ. Παπαγιάννης πρόσφατα «αποκαθήλωσε» και τις φωτογραφίες με τους πολιτικούς που είχε πάνω από το μπαρ. «Τις κατέβασα επειδή καθαρίσαμε το μαγαζί», σπεύδει να εξηγήσει προσθέτοντας πως θα τις ξανακρεμάσει. Πότε; «Προσεχώς»...
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ «17»
Αφαντοι οι πολιτικοί μετά το μνημόνιο
Αφαντοι οι πολιτικοί μετά το μνημόνιο
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «17», Φώτης Κρικζώνης, κατάγεται από τα Αγραφα και το επώνυμό του σημαίνει «ο μπροστάρης στη μάχη». Ο 79χρονος «μπάρμαν», όπως αυτοαποκαλείται, έχει αποδειχτεί μπροστάρης σε αυτό που κάνει. Από το 1957 έχει σερβίρει από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ μέχρι τον Ολι Ρεν. «Μετά τον Δεκέμβρη του 2008 άρχισαν να λιγοστεύουν οι πολιτικοί και μετά το μνημόνιο σχεδόν εξαφανίστηκαν. Τους τελευταίους μήνες πολύ περισσότερο. Πρέπει μάλλον να ησυχάσει η κατάσταση, για να τους δούμε να κυκλοφορούν και πάλι», μας λέει. Κάποτε έρχονταν καθημερινά υπουργοί, βουλευτές, ακόμη και πρωθυπουργοί στο μαγαζί του. Τώρα, διακρίνει στους πελάτες του, επιχειρηματίες, δικηγόρους, γιατρούς, μια έντονη απογοήτευση για την πολιτική ζωή. Πρόσφατο άλλωστε είναι το περιστατικό της φραστικής επίθεσης που δέχτηκε μπαίνοντας στο μαγαζί του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, από εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Φέρουν ευθύνη οι πολιτικοί για τη σημερινή κατάσταση», σχολιάζει ο κ. Κρικζώνης, που προσφάτως βρέθηκε να σερβίρει γεμιστά τον Ολι Ρεν και κακαβιά τους εκπροσώπους της τρόικας.
ΠΗΓΗ:Εφημερίδα "ΤΟ ΕΘΝΟΣ"
ΠΗΓΗ:Εφημερίδα "ΤΟ ΕΘΝΟΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου