Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Τ.Μπιρμπίλη: " Ό περιφερειακός σχεδιασμός απορριμμάτων είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας..."

 Τη σύσταση επιτροπής που θα απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου και των 13 Περιφερειών της χώρας, με στέχο την άμεση εξέταση και επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο νέος θεσμός των αιρετών περιφερειών, πρότεινε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλάγης, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους αιρετούς περιφερειάρχες.

    Μετά τη συνάντηση, η υπουργός δήλωσε ότι με ειδικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο εντός του έτους θα απλοποιηθεί ο τρόπος έκδοσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει μελέτη για τις προδιαγραφές των επιμέρους μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επισπεύσει την αναδιάρθρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες. Τέλος, σε ό,τι αφορά την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι υπολογίζει στην υποστήριξη των Περιφερειών επί της πρωτοβουλίας του Υπουργείου για τους δασικούς χάρτες, οι πρώτοι από τους οποίους θα αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη, τόνισε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός απορριμμάτων είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας.

    «Σήμερα, οι εκπρόσωποι της κεντρικής και της περιφερειακής εξουσίας χτίζουμε όλοι μαζί έναν νέο, πολύ σημαντικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την αποτελεσματικότερη απάντηση στα θέματα, που προκύπτουν, υπολογίζω στη μεταξύ μας συνεργασία. Τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, όσο και η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αναπτυξιακή προοπτική μέσα από αυτά, μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα μεγαλύτερα οφέλη για τον πολίτη και τη χώρα μόνο μέσα από τη στενή μας συνεργασία», υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση και εξειδίκευση των δώδεκα Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας. Τόνισε ότι «με την ανάθεση των μελετών της αναθεώρησης, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, δίνεται για πρώτη φορά τόσο μεγάλη έμφαση στην ολοκλήρωση των χωροταξικών μελετών των περιφερειών με ειδικές προτάσεις για το τοπίο και θα λυθούν εκκρεμότητες χρήσεων δεκαετιών». Ο κ. Σηφουνάκης διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι όλα τα χωροταξικά θέματα, που τους απασχολούν, εξετάζονται από το Υπουργείο, με έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επισήμανε, δε, ότι θα επισκεφθεί όλες τις Περιφέρειες, προκειμένου να υπάρξει διεξοδική συζήτηση κατά την πρώτη φάση εκπόνησης των μελετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου