Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Καταδίκη Ψωμιάδη...

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.

Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε στον Π. Ψωμιάδη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της παράβασης καθήκοντος. Η ίδια ποινή τού είχε επιβληθεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2009.

Η υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη ο Π. Ψωμιάδης, αφορούσε τη μείωση εκ μέρους του χρηματικών προστίμων σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε συστηματικά τα καύσιμα που διέθετε προς πώληση με τη μέθοδο του αποχρωματισμού. Ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Π. Ψωμιάδης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία, από 89 σε 5 χιλιάδες ευρώ.

Απολογούμενος στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που εκδίκασε την υπόθεση την περασμένη Πέμπτη, ο Π. Ψωμιάδης υποστήριξε πως «έδρασα καθ’ όλα νόμιμα», απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί δόλου, αφού, όπως είπε, δεν είχε καμία προσωπική σχέση με τον επιχειρηματία.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η μείωση των προστίμων κινήθηκε μέσα στα νόμιμα πλαίσια κι ότι έπραξε όπως θεώρησε ότι είναι ανθρωπίνως σωστό, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του πρατηριούχου και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, το επόμενο διάστημα -και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και τη λάβει στα χέρια του- ο ίδιος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, θα διαβιβάσει την απόφαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επικύρωση της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θα εξετάσει ζητήματα ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν γίνει δεκτή η αίτησης αναίρεσης, ο Περιφερειάρχης θα ξαναδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.

«Ποτέ δεν έκρυψα την υπογραφή μου, δεν χρηματίστηκα, δεν χαρίστηκα, δεν δίστασα να συγκρουστώ ανοιχτά γι αυτά που πιστεύω. Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν συνολικά 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση του εφετείου Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Ψωμιάδης, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή, για την πράξη της παράβασης καθήκοντος, πρόσθεσε: «Ούτε υποβρύχια που γέρνουν παρήγγειλα, ούτε μιζοφόρες συμβάσεις για τηλεπικοινωνιακό υλικό υπέγραψα, ούτε off shore εταιρίες έχω, ούτε δημόσια χρήματα καταχράστηκα, ούτε δημόσια περιουσία ξεπούλησα, ούτε πρόστιμα επωνύμων μείωσα χίλιες φορές, ούτε συμμετείχα στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ούτε το μνημόνιο υπέγραψα».

Εξάλλου, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ.Ψωμιάδης κατήγγειλε «πολιτική δίωξη» εις βάρος του.

Δεν εννοεί το επίσημο ΠΑΣΟΚ, ούτε τον Αντώνη Σαμαρά και την επίσημη Ν.Δ., αλλά μεμονωμένα πρόσωπα από τον πολιτικό, αυτοδιοικητικό και δημοσιογραφικό χώρο, είπε ο ίδιος ο Π. Ψωμιάδης μιλώντας στο «Alter». Επιπλέον, μίλησε για «βρωμοσκούληκα» και «ποντικούς» που θέλουν να φιμώσουν τη φωνή του για τη Μακεδονία, αλλά μένει όρθιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου