Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση της Υπουργού Τ.Μπιρμπίλη με το νέο Δήμαρχο της Αθήνας Γ.Καμίνη...

  Στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αναβάθμισης της Αθήνας, συμφώνησαν η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

    Η υπουργός επανέλαβε τη βασική πολιτική κατεύθυνση που είναι η συγκράτηση και επιστροφή του πληθυσμού στο κέντρο της πόλης, ενώ ως βασικοί τομείς συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ και δήμου τέθηκαν η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση, η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, οι μεγάλες και μικρές αναπλάσεις και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων.

    Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων επισημάνθηκε ότι κατόπιν ενεργειών του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης θα δοθούν στον δήμο Αθηναίων απορριμματοφόρα και κάδοι ανακύκλωσης, με στόχο να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τομέας της ανακύκλωσης στην πόλη.

    Η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει ήδη το πρόγραμμα μεγάλων και μικρών παρεμβάσεων και ζήτησε από τον κ. Καμίνη να καταθέσει ο δήμος τις προτάσεις του για την εξεύρεση χώρων δημιουργίας πρασίνου.

    Στο θέμα της βιώσιμης κινητικότητας η υπουργός και ο δήμαρχος συμφώνησαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας ποδηλατοδρόμων, την απελευθέρωση των πεζοδρομίων και τη δυνατόν μεγαλύτερη απομάκρυνση του αυτοκινήτου, κυρίως από το κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και από την πλευρά ΥΠΕΚΑ διευκρινίστηκε ότι δεν είναι ένα έργο, που θα αφορά μόνο την αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά θα έχει ευεργετικές προεκτάσεις σε ένα ευρύτερο κομμάτι της πόλης.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι ήδη έχει γίνει μια μεγάλη προετοιμασία από το Υπουργείο προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της Αθήνας και με τη συνεργασία του δήμου μέσα σε μία τετραετία είναι δυνατό να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Ο κ. Σηφουνάκης πρότεινε σε συνεργασία του Υπουργείου με τον δήμο να εκπονηθεί η μελέτη συνολικής λιθόστρωσης και πεζοδρόμησης της Πλάκας. «Είναι καιρός 30 σχεδόν χρόνια μετά το διάταγμα προστασίας της ιστορικής συνοικίας να ολοκληρωθεί το έργο της προστασίας και ν' αποκτήσει η πρωτεύουσα ένα ολοκληρωμένο αναστυλωτικά οικιστικό σύνολο», σημείωσε.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων έθεσε τα κύρια θέματα, που απασχολούν τον δήμο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων. Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων από πλευράς ΥΠΕΚΑ διευκρινίστηκε ότι προχωρά συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα στοχεύει αποκλειστικά σε αυτόν τον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου