Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

"Αριστερή Παρέμβαση" και "Στάση Βύρωνα" απείχαν απο τον απολογισμό-παρωδία του δημάρχου...

Εκτός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του δήμου Βύρωνα που απεχώρησε πρίν την έναρξη της διαδικασίας και οι δημοτικές παρατάξεις "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ" και "ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" απείχαν απο την ειδική συνεδρίαση με θέμα τον απολογισμό του δημάρχου...

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της "ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ" σε επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

Προς τον Δήμαρχο
και το δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα

Μετά την πρόσκλησή μας στην ειδική συνεδρίαση προγραμματισμένη για σήμερα 27 - 6- 11 και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα "απολογισμός πεπραγμένων", ζητήσαμε την εισήγηση του Δημάρχου, ούτως ώστε να προετοιμαστούμε για την συζήτηση.

Η εισήγηση δεν υπάρχει ! Και αυτή ήταν η συνέχεια των εκπλήξεων με κυριότερη τον προγραμματισμό του Δημοτικού Συμβουλίου σε κλειστό χώρο, που δεν δίνει την ευκαιρία σε δημότες να το παρακολουθήσουν, να θέσουν ερωτήσεις, ακόμα και να τοποθετηθούν, παρά την αρχική δέσμσυση του Δημάρχου για Δ.Σ. στά "Άστρα" ( μέσω διαδικτύου, τι συμμετοχή θα υπάρχει άραγε; )

Βεβαίως, το σοβαρότερο όλων είναι ο χρόνος που διοργανώνεται η συγκεκριμένη "συζήτηση" , κυριολεκτικά όταν "χάνονται καράβια" , συζητείται στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο, οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργία Τρίτη και Τετάρτη και μεγάλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες συνεχίζουν να συγκλονίζουν τη χώρα από άκρη σ' άκρη.

Λυπούμεθα, αλλά υπ' αυτές τις συνθήκες και προϋποθέσεις, δεν θα παραστούμε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Αιτούμεθα την αναβολή της, καλύτερη προετοιμασία, με εισήγηση και εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ουσιαστικό διάλογο και δημιουργική συζήτηση.Όταν η κοινωνία ειρηνικά αντιστέκεται με ό,τι της έχει απομείνει, θα περιμέναμε ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δ.Σ. της πόλης του Λόρδου Βύρωνα , του ξένου που μπήκε μπροστά στους εθνικούς μας αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία, να πάρει πρωτοβουλίες για συντονισμό της δράσης των μαζικών φορέων και των πολιτών, ενάντια στα μέτρα που επιβάλει η Τρόικα , μέσω της κυβέρνησης.

Παρακαλούμε η δήλωση αυτή να διαβαστεί στο σημερινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Στάση Βύρωνα


Άκης Κατωπόδης


Ελένη Βασιλοπούλου


Επίσης στην επιστολή του προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της "ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ" αναφέρει τα εξής:

Η Δημοτική αρχή Βύρωνα, καλεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου με θέμα τον απολογισμό τη Δευτέρα 27/6 στο χώρο του δημαρχείου. Ο κ. δήμαρχος αποφεύγει συστηματικά τη δημόσια έκθεση και κρίση της δημοτικής εξουσίας. Προχωρά στη συνεδρίαση την παραμονή της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης και 48ωρης γενικής απεργίας, που απαιτούν τη ματαίωση της ψήφισης του βάρβαρου, αντιλαϊκού μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης από τη Βουλή. Την ίδια ώρα, που οι πλατείες γεμίζουν και ο λαός ζητά να πάρει τις ζωές του στα χέρια του, οι «ειδικοί της εξουσίας» ταμπουρώνονται πίσω από τις δομές της.
Είναι γνωστό ότι έχει ζητηθεί από φορείς και κατοίκους να γίνει δημόσιος απολογισμός των πεπραγμένων της Δημ. Αρχής. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου στις 14/6 ο κ. δήμαρχος, απαντώντας σε αυτές τις απαιτήσεις, ανακοίνωσε ότι ο δημόσιος απολογισμός θα γίνει στο χώρο Άστρα. Σε αναντιστοιχία με αυτή τη δέσμευση τελικά ανακοινώνεται ότι ο «δημόσιος» απολογισμός θα γίνει στο χώρο του δημαρχείου στις 27/6. Πρόκειται για κλειστή, μη ουσιαστική συνεδρίαση από τη στιγμή που: δεν υπάρχει πλατιά ενημέρωση-πρόσκληση στους κατοίκους, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του απολογισμού, ώστε να υπάρχει πραγματική γνώση των θεμάτων, ο χώρος είναι μικρός και δεν εξυπηρετεί τη παραμονή και συμμετοχή των πολιτών, όπως έχει φανεί από το γεγονός ότι, όσες φορές προσήλθαν πολίτες μαζικά για διάφορα θέματα, δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Ως Αριστερή Παρέμβαση έγκαιρα ζητήσαμε από την πρόεδρο του δημ. Συμβουλίου κα Αλιφραγκή την πραγματοποίηση του δημ. συμβούλιου για τον απολογισμό σε μεγάλο ανοικτό-δημόσιο χώρο και με σωστή προετοιμασία. Το μόνο, που άλλαξε μετά από αυτό, είναι η ανακοίνωση ότι θα υπάρχει ηχητική ιντερνετική αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του δήμου. Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση. Για άλλη μια φορά απευθυνθήκαμε σε ώτα μη ακουόντων.
ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μια διαδικασία δημόσιου απολογισμού είναι ανάγκη να δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να μιλήσει, να προτείνει, να αμφισβητήσει, ακόμα και να απορρίψει. Να προετοιμάζεται με πλατιά-ανοικτή πρόσκληση και ενημέρωση όλων και για όλα τα θέματα. Να γίνεται σε ανοικτό-δημόσιο χώρο. Μέλημα της να είναι η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των κατοίκων για τα κοινά.
Αντίθετα, η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποτελεί μια επικοινωνιακή φιέστα, την οποία εμείς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας και καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να κάνουν το ίδιο. Η συνεδρίαση μεθοδεύεται με αυτό τον τρόπο, ώστε η δημοτική εξουσία να αποφύγει τη δοκιμασία της κριτικής και της έκθεσης στην ανάγκη να δώσει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα για τον προσανατολισμό, το κόστος και τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκείται στο Δήμο. Η τακτική της αποφυγής του να δίνονται στοιχεία από τα πεπραγμένα του δήμου, της αδιαφάνειας στην άσκηση της πολιτικής και των στεγανών ανάμεσα στους κατοίκους και στην δημοτική εξουσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής πολιτικής που ασκείται στο δήμο.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για καρικατούρα δημόσιας συνεδρίασης, αφού δεν προβλέπεται δυνατότητα για να συμμετέχουν οι κάτοικοι, δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη δημοσιότητα. Δεν θα γίνουμε κομμάτι της επικοινωνιακής πολιτικής του δημάρχου. Η τυπική εφαρμογή της πρόβλεψης για δήθεν δημόσιο απολογισμό, που επιβάλλει το αντιδημοκρατικό σχέδιο «Καλλικράτης», δείχνει και την επίφαση της συμμετοχικής διαδικασίας που επικαλείται.
Η Αριστερή Παρέμβαση είναι υπέρ της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και της ουσιαστικής και συνεχούς δημόσιας και συμμετοχικής διαβούλευσης των πολιτών και όχι μόνο, αλλά και της πραγματικής συμμετοχής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι θέσεις μας για τον οικονομικό, διοικητικό και τεχνικό απολογισμό του δήμου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς. Σε όλα τα πεδία πιστεύουμε και επαναλαμβάνουμε ότι ο Δήμος κινείται σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις. Ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική της διαμεσολάβησης του κράτους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών. Αυτό, μαρτυρά και το δελτίο τύπου του Δήμου στις 6/5/2011 που αναφέρει ότι «τα βασικά και αρχικά στοιχεία μιας τέτοιας πολιτικής έχουν συμπεριληφθεί και αποτυπωθεί και στους προϋπολογισμούς του Δήμου και των Νομικών Προσώπων». Η πολιτική της δημοτικής αρχής συμπλέει πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης, του μνημονίου, του ΔΝΤ και της Ε.Ε..
Και για αυτό είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες πολιτικές.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ- ΝΑ ΔΩΘΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου