Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Μέτρα για να σωθεί η Αθήνα...

Μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Συντονιστής των δράσεων αναλαμβάνει ο Θόδωρος Πάγκαλος.
Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν:

  • Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας
  • Στοχευμένες δράσεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ)
  • Μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση
  • Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία
  • Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων
  • Μείωση αστικών αξιών στο κέντρο της Αθήνας
  • Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων του κέντρου δε φοιτητικές εστίες
Παπανδρέου: "Να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της"
"Η Αθήνα είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η έννοια της δημοκρατικής πόλης, όμως σήμερα ο πολίτης ζει αποξενωμένος από την πόλη", ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός.

"Η καταδίκη της βίας δεν αρκεί", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται στη χώρα μια νέα θέσπιση της δημοκρατίας που θα εγγυηθεί θεσμούς οι οποίοι θα καλλιεργούν τη συμμετοχή των πολιτών. Η παρέμβασή μας, πρόσθεσε, δεν αποσκοπεί απλώς στην αυτονόητη ασφάλεια του κέντρου, αλλά στο να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της.


Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κέντρο βιώνει φαινόμενα παρακμής και συσσωρευμένα προβλήματα οι ρίζες των οποίων ανάγονται στις δεκαετίες του '60 και του '70, ενώ, όπως είπε, συχνά στον δημόσιο λόγο τα προβλήματα της Αθήνας απλουστεύονται και επικεντρώνονται στην συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της πόλης.


Τα προβλήματα είναι κοινωνικά και η λύση πρέπει να είναι πολιτική ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν τα λύνει η αστυνομία.


Όλοι οι Αθηναίοι θυμούνται την πόλη στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η ευκαιρία εκείνη πήγε χαμένη και σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Ο πρωθυπουργός τέλος, αναγνωρίζοντας από την μια τον φόρτο εργασίας που έχουν τα εμπλεκόμενα με το κέντρο της Αθήνας υπουργεία, τόνισε από την άλλη ότι δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις και παρότρυνε τους υπουργούς να αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα ζητήματα του κέντρου της πρωτεύουσας το ταχύτερο δυνατόν.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν επίσης παρόντες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Οι προτάσεις του Δήμου
Ο κ.Καμίνης παρουσίασε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της «διάχυτης κατάστασης ανομίας» στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας λόγο για δέσμη «αντιεγκληματικών μέτρων και μέτρων αποτροπής εισόδου άλλων αλλοδαπών από τα σύνορα και καθόδου τους στην Αθήνα».
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων πρότεινε:
  • τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με κοινότητες νόμιμων μεταναστών
  • μικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ
  • πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του δημοτικού αστυνομικού γειτονιάς
  • αποτροπή εισόδου άλλων αλλοδαπών
  • διαχωρισμό των ατόμων που αιτούνται άσυλο από τους υπόλοιπους, οι οποίοι όπως σημείωσε «θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους»
Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη καταγραφής των αλλοδαπών που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, στην ανάγκη διαμόρφωσης χώρων κράτησης εκτός Αθηνών, στην υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών να εξετάζουν εκμισθώσεις, που γίνονται από Ελληνες σε παράνομους αλλοδαπούς, στην ανάγκη ελέγχου των εγκαταλειμένων κτιρίων και σφραγίσματος.
Αναφέρθηκε και σε θετικά κίνητρα για την επανακατοίκηση του κέντρου της πόλης, φέροντας ως παράδειγμα την απαλλαγή από δημοτικά τέλη, τα φορολογικά κίνητρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθαρισμό και ηλεκτροφωτισμό με έμφαση στις υποβαθμισμένες περιοχές, αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών με δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και στέγασης στη θέση των μόνιμων ξενώνων αστέγων, στην αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ και την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη με τη δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.
Ο κ. Καμίνης ζήτησε να εκφραστεί τιμή σε όλους τους νεκρούς των αλλεπάλληλων κυμάτων βίας των τελευταίων ημερών, καταδικάζοντας τη βία, «από όπου και αν προέρχεται και σε όποιον και αν ασκείται».
Κάνοντας λόγο για διάχυτη κατάσταση ανομίας, αναφέρθηκε σε δίκτυα Ελλήνων και αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ναρκωτικών και της πορνείας, σε οργανωμένα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται επαίτες και άστεγους, σε κλίμα φόβου στους κατοίκους, ιδιαίτερα το βράδυ, λόγω περιστατικών ληστείας που έχουν καταγραφεί.
Ακόμα, μίλησε για «πολιτική βία από ακραίες ομάδες, που έχουν καταστήσει άβατο τον Αγιο Παντελεήμονα και την ευρύτερη περιοχή των Πατησίων» και συγχρόνως επισήμανε ότι η απουσία αστυνομίας αποθρασύνει τους εγκληματίες. Κατηγόρησε μάλιστα την αστυνομία για «βεντέτα με ακροαριστερές ομάδες και αδράνεια στις επιθέσεις των ακροδεξιών έναντι μεταναστών».
Επιπλέον, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η πόλη, καθώς κανένας κανόνας κοινωνικής συμβίωσης δεν γίνεται σεβαστός».
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ιστορικό κέντρο και τις περιοχές του 6ου δημοτικού διαμερίσματος από την οδό Δροσοπούλου και κάτω, όπου, όπως είπε, οι άνθρωποι πλήττονται από την εγκληματικότητα, πλήττεται η κατοικία και τα μαγαζιά.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε τη συμφωνία του με αρκετά σημεία της εισήγησης του δημάρχου και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εκτενέστερα στη συζήτηση, που θα γίνει την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην πόλη.
Επισήμανε, πάντως, ότι έστειλε ήδη τις προτάσεις της παράταξής του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ότι οι προτάσεις αφορούν το τρίπτυχο «ασφάλεια, εγκληματικότητα και παράνομη μετανάστευση», υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι εθνικό, όπου υποχωρεί το κράτος τη θέση του παίρνει το οργανωμένο έγκλημα. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει, καθώς η είσοδος αλλοδαπών στη χώρα είναι εύκολη, ενώ η έξοδος δύσκολη, σχεδόν αδύνατη και έτσι η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα μετατρέπονται σε χωματερή ανθρώπων».
Ο Νίκος Σοφιανός επικεφαλής της«Λαϊκής Συσπείρωσης» απέδωσε ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, ανέχθηκαν και υπέθαλψαν την κατάσταση, ευθύνονται για την γκετοποίηση και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα».
Ο Γιώργος Αμυράς από την παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» πρότεινε, μεταξύ άλλων, «μαζικές απελάσεις μέχρι να αδειάσει η πόλη από τα κάθε καρυδιάς καρύδια, οργανωμένη και συστηματική δίωξη από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία Ελλήνων και ξένων μαφιόζων, που ελέγχουν τις αποθήκες λαθραίων, το εμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, την επαγγελματιμή επαιτεία και την καταναγκαστική και λαθραία εργασία, άσυλο στους αποδεδειγμένα κυνηγημένους και σε κίνδυνο πρόσφυγες».
Η Ελένη Πορτάλιου έκανε λόγο για «καπηλεία της μνήμης του δολοφονηθέντος Μανόλη Καντάρη, από τη "Χρυσή Αυγή"», προσθέτοντας ότι η τελευταία «έχει εξαπολύσει πογκρόμ με την ανοχή της αστυνομίας» και ότι «έχει καταστεί "κράτος εν κράτει" στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας». Υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα στο κέντρο είναι η γενικευμένη φτώχεια και ανεργία, που γεννούν την παραβατικότητα, και εξέφρασε την αντίθεση της «Ανοιχτής Πόλης» «στα αστυνομικά πογκρόμ εναντίον των μεταναστών χωρίς χαρτιά» και γενικότερα των μέτρων, που προτείνει η παράταξη Καμίνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της πόλης.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος από τη «Χρυσή Αυγή» κατήγγειλε «το αστυνομικό κράτος, που εμποδίζει τον κόσμο να έρθει και να διαμαρτυρηθεί μπροστά στο δημαρχείο» και έκανε λόγο για 40 προσαγωγές, ισχυριζόμενος ότι «ο μόνος λόγος ήταν ότι κρατούσαν την ελληνική σημαία».
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας» έκανε λόγο για «όργιο προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό για τα πραγματικά προβλήματα που είναι η χρεοκοπία της χώρας και η κατάρρευση του Μνημονίου» και πρόβλεψε ότι «η κατάσταση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα και της Πλατείας Αττικής, θα γενικευτεί, καθώς ο κόσμος υποφέρει από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».
Μετά το τέλος της συζήτησης του θέματος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς των ημερών, στην οποία μετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου