Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Στα νύχια της τρόικας ο Δήμος Βύρωνα... Ειναι απο τους πιο χρεωμένους δήμους της χώρας!

Εικοσιτέσσερεις Δήμοι της χώρας - μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βύρωνα - από τους 325 συνολικά, βρίσκονται στο «κόκκινο», λόγω των κακών οικονομικών τους, με συνολικό χρέος σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα -περιλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ - έως και 150%, ενώ άλλοι 34 Δήμοι βρίσκονται με χρέη έως και 120% επί των τακτικών τους εσόδων,ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ταμείου, Αλεξ. Αντωνόπουλο, σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο.

Από τους πλέον χρεωμένους εμφανίζονται οι Δήμοι:
Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
Μετά την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων των Δήμων και τη συμπερίληψή τους στη Βάση Δεδομένων του υπουργείου, προκύπτει ότι τα δάνεια και οι υποχρεώσεις όλων των Δήμων (υπερχρεωμένων και μη), χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται σε αυτά οι δημοτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται στο ποσό του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμά τους, σε 735.743.000 ευρώ.

    Η ακρίβεια της εικόνας σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων απέσπασε και τα θετικά σχόλια του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που επισκέφτηκε το υπουργείο και χαρακτήρισε «πέραν πάσης προσδοκίας», το έργο που έχει γίνει , όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης.

    Για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, οι Δήμοι θα πρέπει να μην προχωρήσουν σε προσλήψεις, να μην έχουν κωδικούς χρηματοδότησης για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις κλπ, να παγώσουν τα δημόσια έργα (εκτός των απαραίτητων για τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων), ενώ η μόνη πηγή άντλησης χρημάτων για έργα θα είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΕΛΛΑΔΑ.

    Επίσης έχει συνταχθεί Οδικός Χάρτης για την ένταξη των Δήμων στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης:

    Αρχικά θα υπάρχει υπουργική απόφαση στην οποία θα διαπιστώνεται η ανάγκη αξιολόγησης του Δήμου. Στη συνέχεια θα ανατίθεται σε ορκωτό ελεγκτή η αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου. Θα γίνεται έκθεση αξιολόγησης και θα ακολουθεί απόφαση της Ελεγκτικής Επιτροπής - που έχει συσταθεί στο υπουργείο - για την ένταξη στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια ο Δήμος υποβάλλει επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης.


Δείτε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο του προγράμματος εξυγίανσης των δήμων.

Ο κόσμος τοχει τούμπανο -για τα χάλια του Δήμου Βύρωνα- και σεις κρυφό καμάρι...κ.Χαρδαλιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου