Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Μπαίνουν ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων...

Τη συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων στους δήμους, οι οποίοι θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εμφανίζεται να συμφωνεί η πλειοψηφία των 325 δημάρχων, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με το συνδικάτο των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ), το οποίο απαντά με 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη καταγγέλλοντας κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας.
Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι για τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και για την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων μπορούν οι δήμοι να συνάψουν συμβάσεις με ιδιώτες, έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στην απόφαση θα πρέπει να τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών με τα μέσα του δήμου και να καθορίζονται η διάρκεια, η περιοχή και το αντικείμενο των υπηρεσιών που θα παρέχονται.
Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Εσωτερικών δεν γίνεται παραχώρηση της αρμοδιότητας που αφορά την καθαριότητα, η οποία παραμένει στη δικαιοδοσία των ΟΤΑ.
Η ρύθμιση αφορά νησιωτικούς δήμους οι οποίοι δέχονται χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της καθαριότητας με το μόνιμο και το εποχικό προσωπικό, ή ορεινούς δήμους όπου οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν μπορούν να καλύψουν απομακρυσμένες περιοχές.
Επίσης, οι ίδιες πηγές επικαλούνται και το αίτημα της ΚΕΔΚΕ που ζητούσε τη δημιουργία μεικτού συστήματος αποκομιδής.
Αποδεκατισμένοι.
«Υπακούοντας στις επιταγές του μνημονίου και της τρόικας, η κυβέρνηση παραχωρεί υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα όπως είναι η καθαριότητα των ΟΤΑ και οι κοινωνικές δομές σε ιδιώτες» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος, ανακοινώνοντας παράλληλα την πανελλαδική απεργία των δημοτικών υπαλλήλων την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαΐου.
Η μείωση των συμβασιούχων στους ΟΤΑ και το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποτελούν στοιχεία για τους εκπροσώπους των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «νομοτελειακά» οι δήμοι θα ζητήσουν τη συμβολή ιδιωτών στην καθαριότητα, αφού δεν θα μπορούν να μαζέψουν τα απορρίμματα με τις αποδεκατισμένες υπηρεσίες τους.
Δεν είναι λίγα τα αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των παρατάξεων που συμφωνούν με την τροπολογία την οποία κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέροντας ότι θα πάψουν οι δήμοι να εκβιάζονται πλέον από τις απεργίες των υπαλλήλων στην καθαριότητα, του ισχυρότερου τμήματος των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
«Η παρουσία ιδιωτών έστω και συμπληρωματικά θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με την υπηρεσία καθαριότητας και οι δήμοι δεν θα γεμίζουν σκουπίδια με την πρώτη απεργία» αναφέρει πρώην δήμαρχος στο «Εθνος της Κυριακής».
Την αξιοποίηση ιδιωτών στην καθαριότητα μόνο συμπληρωματικά και εκεί που δεν μπορούν να μαζέψουν τα σκουπίδια οι υπηρεσίες του δήμου υποστηρίζει ο δήμαρχος Λάρισας κ. Κ. Τζανακούλης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Συκεών - Νεάπολης κ. Σίμος Δανιηλίδης αναφέρει ότι «επιτέλους η σημερινή ηγεσία του υπ. Εσωτερικών ανταποκρινόμενη στις προτάσεις της αυτοδιοίκησης εδώ και 30 χρόνια δίνει τη δυνατότητα σε όποιους δήμους έχουν ανάγκη να αξιοποιήσουν συμπληρωματικά λύσεις που προσφέρουν ιδιώτες επ' ωφελεία των κατοίκων και των επιχειρήσεων».
Οι δήμαρχοι
Ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χ. Κορτσίδης σημειώνει ότι με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στους ΟΤΑ, ενώ ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Β. Βαλασόπουλος αναφέρει ότι δήμοι που έχουν προγραμματίσει τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό δεν θα χρειαστούν τις υπηρεσίες ιδιωτών στην καθαριότητα.
Εως 40%
Μελέτες δείχνουν μείωση του κόστους
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος είχε προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του να εισαγάγει αντίστοιχη ρύθμιση, την οποία απέσυρε έπειτα από τις ισχυρές αντιστάσεις που προέβαλαν κυρίως οι γαλάζιοι συνδικαλιστές στον δήμο Αθηναίων.
H ρύθμιση, σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη, αποτελεί «εργαλείο» για τους δήμους, οι οποίοι μπορούν να επιτύχουν μέχρι και μείωση των δημοτικών τελών, αφού το κόστος αποκομιδής μειώνεται έως και 40% με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Μελέτη του δήμου Θεσσαλονίκης καταγράφει ότι με τις υπηρεσίες του δήμου η αποκομιδή κοστίζει 270 ευρώ ο τόνος, ενώ οι ιδιώτες προσφέρουν 60-70 ευρώ τον τόνο, με αποτέλεσμα προοπτικά να μειωθούν οι απαιτήσεις για δημοτικά τέλη στον τομέα της καθαριότητας.
ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου