Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Στραβά μάτια απο Δήμους-Περιφέρειες για το κάπνισμα - Ντουμάνι και στα μαγαζιά του Βύρωνα...

Στραβά μάτια συνεχίζουν να κάνουν δήμοι και περιφέρειες, στην εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στους εργασιακούς χώρους...

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς Ελέγχου για το κάπνισμα (γραμμής υγείας 1142), όσον αφορά στους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι δημοτικές αστυνομίες και οι αρμόδιες διευθύνσεις Υγείας των περιφερειακών ενοτήτων την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Το εντυπωσιακό δεν αφορά στα νούμερα από τους ελέγχους, αλλά στο πόσοι δήμοι και πόσες περιφερειακές ενότητες έπραξαν τα από το νόμο εντεταλμένα.


Έτσι, λοιπόν, από τους 325 δήμους οι 107 - μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βύρωνα - δεν πραγματοποίησαν ελέγχους και από τις 58 περιφερειακές ενότητες της χώρας οι 37 αγνόησαν το νόμο και δεν έδωσαν τη σχετική αναφορά στη γραμμή υγείας 1142, ως όφειλαν, τη Δευτέρα 4/7 για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου (κλικ εδώ και εδώ για να δείτε ποιοι δήμοι δεν κάνουν ελέγχους και κλικ εδώ για να δείτε τις περιφερειακές ενότητες).


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο διάστημα 25/06-01/07/2011 πραγματοποιήθηκαν 875 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 5 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 5 πρόστιμα, με συνολική χρηματική ποινή 4.800 ευρώ.


Από τις 168 δημοτικές αστυνομίες πραγματοποίησαν ελέγχους οι 62 (456 έλεγχοι), ενώ από τις 55 περιφερειακές ενότητες πραγματοποίησαν ελέγχους οι 18 (345 έλεγχοι).


Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος η γραμμή υγείας καταγράφει τα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου και καταγράφει τις καταγγελίες για παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε εργασιακούς χώρους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.


H πλειοψηφία των κλήσεων αφορά ενημέρωση για τον νόμο, τις δυνατότητες υποστήριξης και το δίκτυο διακοπής καπνίσματος, τις κυρώσεις που προβλέπονται και τις διαδικασίες ελέγχων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 06/07/2011 η γραμμή δέχθηκε 27.912 καταγγελίες, καταγγελίες που διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούν τους ελέγχους.


Κάθε Δευτέρα η γραμμή καταγράφει όλα τα στοιχεία των ελέγχων από 250 ελεγκτικούς φορείς (δημοτικές αστυνομίες και διευθύνσεις υγείας) και εκδίδει σχετική αναφορά ελέγχων.

Περιμένουμε απαντήσεις από τον αρμόδιο για τη Δημοτική Αστυνομία κ.Μηλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου